Cum devine mai puternic turismul românesc

Cum devine mai puternic turismul românesc

Unde-s doi puterea crește, spune o vorbă veche. Surprinzător sau nu, ea se aplică și în turism, pentru că tot mai mulți jucători mari văd viitorul prin poziționarea sub aceeași umbrelă a mai multor agenții

O țară precum Germania are patru-cinci mari turoperatori care domină industria turismului. Ma­rea Britanie la fel, iar în țările nordice piața se consolidează în ritm alert, mai ales de când Carlson Wagonlit Travel a cumpărat Kaleva Travel, unul dintre cei mai mari turoperatori finlandezi, iar Egencia (parte a grupului Expedia) a achiziționat cea mai mare agenție de turism corporate din nordul Europei, Via Travel. În România, la început, a fost Happy Tour. Mai bine spus, fondul de investiții GED, care a achiziționat cea mai mare agenție de turism locală.

Și pentru că și-a pus în gând să mențină poziția de lider în România, a început consolidarea grupului: Paravion în 2010, Travel House în 2010 și Prestige în 2011. Toate acestea sub o singură umbrelă: Happy Tour Group. Rezultatul?

Grupul deținut de spanioli este, de departe, liderul pieței, dar și un „trend setter“. Încet-încet, marile agenții își consolidează poziția pe piață prin achiziții ce aduc plusvaloare, iar operatorii care nu rezistă concurenței fuzionează.

„România are nevoie de patru-cinci-zece grupuri mari de turism și 100-200 de agenții de mărime mijlocie. Acum are peste 2.500 de agenții de turism la o piață de 21 de milioane de oameni, din care 15% călătoresc. Avem 2.500 de agenții pentru trei milioane de români“, spune Javier Garcia del Valle, executive vice-president/CEO, Happy Tour, companie cu afaceri de aproximativ 57 de milioane de euro, în 2011, în creștere cu 30% față de 2010.

„Anul 2011 a fost extraordinar pentru noi, pentru că am reușit să ne consolidăm modelul de afaceri. Am achiziționat turoperatorul Prestige, adică exact ceea ce lipsea din grupul nostru, pentru că aveam corporate, aveam online, dar nu aveam turoperator“, completează managerul. Iar consolidarea pare a fi, în 2012, cuvântul de ordine în turism. „Vedem noi fuziuni în piață, adică exact ceea ce am făcut noi. Vedem consolidarea afacerilor. România are nevoie de companii puternice“, explică Javier Garcia del Valle.

Piața celor mai puternici

Aceeași viziune o are și managerul unui alt mare grup din turismul românesc care, asemenea lui Happy Tour, a adus sub acoperiș comun mai multe agenții. Sub umbrela Eurolines a ajuns anul trecut Danubius Travel – fostul reprezentant al TUI în România -, iar grupul condus de Dragoș Anastasiu a crescut exponențial, con­so­lidându-și o poziție de frunte în topul celor mai mari turoperatori din România.

„Danubius a adus un plus de know-how în ceea ce privește partea de business travel, având clienți mari, naționali. În plus, agenția sa din piața Ovidiu (Constanța) face acum parte din rețeaua TUI Travel Center“, motivează Anastasiu preluarea. Iar achi­zi­țiile nu se opresc aici. Eurolines este interesată de acele agenții locale care oferă consultanță în adevăratul sens al cuvântului și care reușesc să facă un business sănătos prin vânzarea, îndeosebi, a pachetelor turistice către clientul final.

„Sunt prea multe agenții pentru piața noastră. Orice piață ajunge într-un moment în care, din cauza segmentării prea mari, nu se mai poate dezvolta și apare momentul în care ea se consolidează și polarizează“, declară Anastasiu.

„Observăm deja acest lucru în jurul nostru. Momentan, sunt două grupuri mari, Eurolines și Happy Tour. Posibil să mai apară încă unul sau două. Tendința este clară: pe de-o parte turoperatori puternici, consacrați și, pe de altă parte, rețelele de agenții, reunite sub un brand puternic“, completează acesta, menționând că este nevoie ca marile agenții să ajungă, împreună, la peste 75% din totalul pieței.

Va urma…

Drumul pe care-l parcurg turoperatorii români a fost „testat“ cu mulți ani înainte chiar și de companiile aeriene. Ba mai mult, a fost modul ideal pentru acestea de a rămâne profitabile și de a rezista competiției din partea operatorilor low cost. „2012 este un an greu pentru firmele mici și mijloci care au probleme de cash. Vor realiza că, dacă nu se vor uni, nu vor reuși“, spune managerul Happy Tour. Este susținut în afirmații și de Dragoș Anastasiu. „Fiecare an are pierzătorii său. Ne aflăm într-o piață segmentată, cu ba­riere de intrare în industrie practic inexis­tente, o piață în care se află sute de milioane de euro. Având în minte aceste lucruri, este ușor de înțeles că, până nu va exista o consolidare a pieței, vom mai avea parte de in­ca­pa­cități de plată și anul acesta“, con­chide Anastasiu. 
România are nevoie de patru-cinci-zece grupuri mari de turism și 100-200 de agenții de mărime mijlocie.
Javier Garcia del Valle, executive vice-president/CEO, Happy Tour Group

2.500 de agenții de turism operează în România, din care mai puțin de 50 au o cifră de afaceri de peste un mil. euro

 

 

Sursa: capital.ro

 

Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *