Cum îţi iei casă cu salariul minim pe economie
Posted by FASTimo on iun. 1, 2012 in Uncategorized | 0 comments
La mai puţin de 25.000 de euro pot fi găsite locuinţe rezonabile, iar rata la un credit „Prima casă” poate coborî şi până la 119 euro pe lună.
Căderea pieţei imobiliare, combinată cu stimulentele acordate de stat, face posibile situaţii greu de imaginat în urmă cu câţiva ani.
Preţurile locuinţelor sunt cam la jumătate faţă de anii trecuţi, iar tendinţa descrescătoare şi nevoia de bani a vânzătorilor fac ca negocierea să fie la ordinea zilei.
Pe site-urile de specialitate pot fi găsite oferte de garsoniere în Bucureşti cu suprafaţa utilă în jurul a 30 de metri pătraţi la preţuri sub 25.000 de euro, în unele cazuri chiar şi aproape de 20.000 în zonele mai „slab cotate”.
Cu răbdare şi perseverenţă, se poate negocia un preţ de circa 25.000 de euro pentru o garsonieră cu suprafaţă decentă şi într-o zonă destul de bună. Există şi locuinţe noi sau aproape noi la astfel de preţuri, însă trebuie verificată cu atenţie calitatea construcţiei şi a finisajelor.
Avansul minim este de doar 5%
Pentru ceva mai mulţi bani, în jurul a 30.000 de euro sau puţin peste, pot fi găsite şi apartamente cu două camere, însă tot cu suprafeţe destul de mici, sub 45 de metri pătraţi utili.
Bineînţeles, în alte oraşe preţurile pot fi chiar mai mici, permiţănd cumpărarea unei locuinţe şi celor care au venituri mai modeste decât cele necesare în Capitală. Creditele sunt şi ele destul de accesibile, mai ales prin programul „Prima casă”.
O locuinţă de 25.000 de euro poate fi cumpărată cu avans de doar 1.250 de euro şi cu o rată lunară între 119 şi 129 de euro. În condiţiile unui grad de îndatorare de 50%, salariul necesar este de circa 1.350 de lei pe lună. Pentru o familie de două persoane, salariul necesar ar fi de aproape 1.600 de lei.
La o locuinţă de doar 22.000 de euro, limita scade la 1.400 de lei, însemnând că fiecare soţ ar putea câştiga de la 700 de lei în sus. Există şi bănci care au limită de credit de 65-70%, dar în funcţie de bonitatea financiară a clienţilor.
Decizia de cumpărare trebuie să fie una prudentă
Calculul pleacă de la premisa că nu există alte rate bancare sau obligaţii de plată de altă natură.
Nu trebuie omis nici faptul că unele bănci pot fi mai reticente la clienţii cu salarii mici şi pot acorda un grad de îndatorare mai redus, sau au limite minime de venit peste 1.400 de lei.
De asemenea, trebuie avut în vedere că din venituri atât de mici rămân puţini bani pentru rate.
Deşi pare tentantă, cumpărarea unei locuinţe trebuie să răspundă unei nevoi reale, aşa cum este cazul celor care plătesc oricum chirie, iar în acest fel nu şi-ar asuma o povară financiară în plus, pe lângă ceea ce au deja de plătit.
Sursa: EVZ.ro
Share