O casa ecologica nu trebuie neaparat sa te coste o avere: exista solutii simple si ieftine pentru a-ti rearanja locuinta in asa fel incat sa ai un minim impact asupra mediului.
Toti ne-am dori o casa „verde”, unde energia sa coste aproape nimic si aerul sa fie perfect curat. Insa multe dintre minunatiile care protejeaza mediul si ne fac viata mai usoara, precum panourile solare sau materialele de constructie eco, sunt pur si simplu prea scumpe sau nu pot fi aplicate in zona in care traim.
Asta nu inseamna ca trebuie sa renuntam la tentativele de a ne face locuinta mai „prietenoasa” cu mediul. Primul lucru pe care il poti face este sa ai grija cum iti redecorezi o locuinta pe care o ai deja.
Redu consumul de energie
Pentru a economisi energie, limitand astfel emisiile de carbon, este recomandat sa izolezi locuinta cu polistiren si sa ai grija ca la ferestre sau la usi sa nu existe crapaturi care sa lase frigul sa intre in casa. E bine sa inlocuiesti tamplaria daca este veche si nu izoleaza bine.
Astfel de modificari ale locuintei pot costa destul de mult, insa trebuie sa iei in considerare faptul ca acestea se amortizeaza in timp, prin facturile mai mici la intretinere.
Consum de apa mai mic
Acelasi rol il au si aeratoarele pentru robinete, care reduc consumul de apa cu pana la 50%. In baie mai poti monta si o baterie cu doua nivele, una fiind pentru consum redus de apa, si sa nu o folosesti pe cea normala decat cand este absolut necesar. Pentru un consum redus de energie este util si un cap de dus cu presiune redusa.
Alege materiale naturale
Alegerea materialelor pentru podea este uneori destul de grea: parchetul este o alegere ideala, pentru ca este un material natural, bun izolant si extrem de elegant, insa costul este destul de mare. Linoleum-ul este insa o alternativa ieftina si care poate da locuintei un aspect placut.
Reconditioneaza mobila
Reconditionarea mobilei este una din operatiunile care poate elimina consumul multor resurse, inclusiv financiare. Fotoliile si canapeaua ajung la un moment dat sa fie vechi si decolorate si sa poarte urmele lasate de animalele de casa.
Acestea pot fi insa modificate, iar in Bucuresti gasesti destule ateliere cu mesteri priceputi care le pot repara. Cu aceasta ocazie, poti schimba modelul invechit al tapiteriei cu unul modern si, de ce nu, poti schimba tapiteria cu piele ecologica.
Scaunele vechi de la bucatarie pot fi la randul lor reparate si vopsite in culori vii, cu o vopsea ecologica.
Sursa: www.hotnews.md