Desi initial s-a crezut ca interioarele moderne sunt reci si minimaliste, astazi stilul modern a devenit mai confortabil si primitor. Acest stil se potriveste de minune pentru birouri, magazine dar si case.
O casa contemporana poate fi un loc de odihna foarte linistit si confortabil. Pentru a avea o casa moderna trebuie sa indepliniti cateva reguli de baza. Folositi-va de simplicitate, note sofisticate si subtile, linii curate si texturi moderne si astfel veti avea o casa moderna si frumoasa.
Culorile specifice acestui stil sunt fie neutre fie de baza adica albul si negru. Paleta coloristica este accentuata cu nuante puternice si indraznete. Astfel pe un fond negru si alb puteti adauga diverse accesorii de alte culori. Daca peretii sunt vopsiti in culori neutre puteti adauga accesorii viu colorate, daca peretii si ferestrele sunt in culori pastelate restul decoratiunilor vor fi neutre din punct de vedere al culorilor iar daca peretele este vopsit intr-o culoare indrazneata atunci folositi culorile neutre in alte locuri.
Cel mai distinctiv element al stilului contemporan sau modern este linia arhitecturala, tavanele inalte, ferestrele fara perdele, luminoase, formele geometrice pe pereti si multa sculptura. Spatiul gol dintre pereti, piese de mobila devine perfect pentru a fi umplut cu obiecte de decoratiuni. Astfel fiecare obiect devine unica. Obiecte acceptate sunt si peretii de caramida, tevi expuse sau sistemul de ventilatie la vedere. Pentru a le camufla putin vopsiti-le in nuanta peretilor si tavanului iar daca din contra doriti sa le puneti in evidenta vopsiti-le in culori indraznete.
Mobila moderna are forme geometrice simple, este confortabila si de cele mai multe ori este neagra sau alba, sau in nuante neutre si din materiale si texturi naturale. Materialele textile sunt din bumbac, lana, matase sau iuta. Nu veti gasi niciodata imprimeuri florale, lucruri dragalase sau mici.
Piesele de mobilier nu au linii curbe sau decoratiuni speciale, sunt mai mult simple, astfel otomanele, canapelele sau scaunele au picioarele expuse, paturile nu au huse. Pernele colorate sunt folosite ca pete de culoare in forme geometrice evident.
Podelele sunt goale, simple doar parchet, pardoseala. Covorasele sunt mai putin folosite dar daca va hotarati sa luati unul alegeti-l intr-o culoare frumoasa si cu desene geometrice.
Printre accesorii foarte utilizate sunt cele din metal, piatra sau sticla opaca. Pentru un aer mai intim se pot adauga perne, jaluzele. Imprimeurile folosite sunt cele cu doua culori, de exemplu zebra, alb cu negru sau imprimeu leopard.
Fiecare piesa de iluminat poate fi o opera de arta daca are detalii sculpturale si linii simple. Daca veti adauga elemente metalice acestea vor fi mai interesante. Puteti utiliza spoturile deasupra unor tablouri, printuri sau sculpturi pentru a le pune in valoare. Ramele vor fi din metal sau lemn inchis la culoare. Daca aveti mai multe tablouri mici aranjati-le compact pentru a crea impresia unui tablou mai mare.
Sculpturile sau obiectele de arta in general pot fi asezate pe un piedestal pentru a ajunge la nivelul ochilor. Evident vor fi bine luminate.
Nu aglomerati camera cu colectii sau prea multe obicet. Spatiile deschise si libere sunt preferate.
Plantele si florile trebuie sa fie mari si puse in suporturi simple. Florile cu frunze mari sau flori mari sunt preferate in locul aranjamentelor mici. Pentru a le pune in evidenta adaugati si cateva pietre.
In sufragerie sau bucatarie puteti pune obiecte de argint.
Sursa: www.incasa.ro