Ghid practic pentru finantarea afacerii: Cum ne imprietenim cu fondurile de investitii

Ghid practic pentru finantarea afacerii: Cum ne imprietenim cu fondurile de investitii

Am inceput seria articolelor „Solutii de finantare” din dorinta de a aduce la cunostinta antreprenorilor romani variantele posibile pentru sustinerea financiara a companiilor pe piata locala. Iata ca astazi vorbim despre fonduri de investitii ca sursa de crestere a unei afaceri si nu doar ca parte intr-un proces de vanzare-cumparare.

Consider ca e oportun si necesar ca antreprenorii romani – cei mai mari dintre cei mari, caci lor li se adreseaza aceasta optiune – sa cunoasca detaliile unui astfel de proces, atat pentru a sti ca exista o astfel de varianta de finantare si pentru a initia demersul, cat si pentru a incheia o tranzactie corecta. Este un mesaj pentru cei direct implicati in viata companiilor, dar si pentru noi toti cei care dorim sa vedem companiile autohtone tot mai puternice si in plina dezvoltare, atat la nivel local, cat si regional si international.

Cum arata situatia generala acum?

Am intalnit deseori reprezentanti de companii care declara ca si-ar dori sa aiba drept partener un fond de investitii. De partea cealalta, fondurile declara ca isi doresc sa investeasca in Romania. Cu toate acestea, vedem foarte putine tranzactii incheiate.

Perceptia generala este ca fondurile de investitii achizitioneaza pachete de actiuni de la actionarii existenti (banii sunt platiti direct catre actionari in schimbul pachetelor de actiuni, fara a tranzita compania), care realizeaza astfel exit-ul (iesirea din actionariat) total sau partial.

Sunt insa numeroase situatiile in care fondurile de investitii pot intra in actionariatul unei companii pentru a-i sustine dezvoltarea – intra ca si parteneri ai actionarilor existenti pentru a sustine financiar cresterea organica sau cresterea prin achizitii (sunt situatiile cash-in – vedem majorari de capital, banii find injectati in companie in vederea sustinerii dezvoltarii). Este o varianta de finantare de preferat in cazul companiilor aflate in crestere accelerata, ce isi doresc sa atraga sume ridicate (milioane euro) si nu au suficiente garantii pentru a apela la imprumuturi bancare, precum si in cazul companiilor ce isi doresc sa intre pe noi piete sau sa se extinda in afara tarii.

Este util sa se cunoasca faptul ca fondurile au o politica de investitii bine determinata din punct de vedere al riscului pe care si-l asuma, dimensiunii investitiilor si al domeniilor de interes. Tranzactiile implica in general sume de ordinul milioanelor de euro – putand ajunge la zeci de milioane investiti intr-o tranzactie intr-o tara precum Romania.

In acest sens, consider utila urmatoarea segmentare :

1. Fonduri de investitii cu apetit mai ridicat pentru risc – sunt acele fonduri care investesc in companii la inceput de drum „early stage”, sume intre 100.000 – 2.000.000 de euro, cu precadere in domeniul TMT;

2. Fonduri de growth & acquisition capital, generaliste, ce investesc:

  • intre 5 – 15 milioane de euro per tranzactie (EEAF, Resource Partners, Oresa Ventures)
  • peste 15 milioane EURO per tranzactie (Abris, Enterprise Investors, CEE Partners).

Indiferent de politica lor de risc, dimensiune sau sector, scopul unui fond de investitii este acela de a multiplica banii investitorilor. Ca atare, criteriile pe care orice fond le are in vedere atunci cand investeste intr-o companie sunt: potentialul de crestere al sectorului in care activeaza compania, planurile de dezvoltare ale companiei, calitatea managementului, pozitia in piata (exista preferinta pentru lideri de piata) si rezultatele financiare pozitive atunci cand vorbim despre companii cu un istoric.

Odata intelese aceste aspecte, daca intentionati sa atrageti in compania dvs un fond de investitii este important:

sa identificati corect pozitia in care se afla compania la momentul initierii unui astfel de demers, tinand cont de dimensiunea afacerii dvs versus sumele cu care se „joaca” acest joc al investitiilor. Este implicit ca sume de ordinul milioanelor de euro se investesc in companii ce au cifra de afaceri de un ordin de marime comparabil;

– sa va fixati obiective realiste privind evaluarea companiei; diferenta de opinii intre valoarea asteptata si pretul oferit in schimbul pachetului de actiuni cedat este principalul deal breaker in tranzactiile cu fonduri de investitii;

– sa pregatiti compania (elaborarea unei strategii pe termen mediu si a unii plan de afaceri, aducerea unei echipe competitive de management, eficientizare, implementare de proceduri, etc) – sunt elemente ce pot determina in final o valoare mai mare;

– sa identificati corect, direct sau apeland la consultantii in fuziuni & achizitii (M&A), fondurile care realizeaza tranzactii corespunzatoare cu stadiul de dezvoltare a companiei dvs, cu strategia pe care v-ati fixat-o si cu sumele pe care le aveti in vedere;

– sa contactati si sa va „curtati” reciproc cu fondul sau fondurile selectate, dar in limbaj specializat (teaser, information memorandum, process de due diligence, rapoarte de evaluare, term sheet-uri etc). Iar daca lucrurile merg bine:

– sa negociati documentatia si sa incheiati tranzactia.

Pare usor? Nu pierdeti din vedere ca, odata trecut hopul formalitatilor de introducere si obtinuta oferta de finantare, este bine sa va lasati pe mana specialistilor in astfel de tranzactii, pentru a va maximiza avantajele.

Investorii financiari dau bani, dar vor in schimb procente din afacere, reprezentare in management, drepturi de control, asigurari in caz de esec si lista poate continua. Negocierile pe documentatie pot dura luni de zile si nu putine au fost cazurile de tranzactii ce au esuat pe ultima suta de metri. Atat consultantii financiari, cat si cei juridici (avocatii) sunt cei care cunosc limbajul tranzactiilor M&A si au drept scop protectia clientului lor – in acest caz compania ce atrage finantarea -, eliminarea riscurilor si bineinteles maximizarea beneficiilor antreprenorului.

Rolul consultantilor in astfel de tranzactii devine tot mai evident, fapt admis atat de antreprenorii care au realizat tranzactii, cat si de reprezentantii fondurilor de investitii. De ce? Consultantii M&A, in afara de limbajul si cerintele specifice tranzactiilor, cunosc piata mult mai bine astfel incat pot indruma si sustine antreprenorii, imbunatatind calitatea procesului si crescand sansele de finalizare cu succes ale tranzactiilor in care sunt implicati.

Articol semnat de Ruxandra Ogrendil, capital raising expert si Managing Partner, in cadrul Pathfinder Management & Consulting – o companie dinamica, specializata in activitati de consultanta financiara, in principal asistenta in fuziuni si achizitii (M&A) si atragere de finantari sub forma de capital sau imprumuturi.

Ruxandra detine o experienta semnificativa in activitatea de M&A, precum si o buna cunoastere a mecanismelor de finantare atat sub forma de equity (capital), cat si sub forma de imprumuturi bancare si non-bancare. A participat intr-o gama larga de proiecte – M&A, atragere capital, finantari, situatii de turnaround – vizand companii cu cifra de afaceri anuala de la 3.000.000 Euro pana la 500.000.000 Euro.

Nu in ultimul rand, Ruxandra sprijina tinerii antreprenori si promoveaza principii solide de etica, eficienta si excelenta in afaceri prin intermediul asociatiilor si programelor in care se implica, precum Romanian Business Leaders si Femei in Afaceri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *