Peste 125.000 de pelerini de Rusaliile catolice, pe muntele Şumuleul Mic

Peste 125.000 de pelerini de Rusaliile catolice, pe muntele Şumuleul Mic

Peste 125.000 de pelerini asistă, sâmbătă la prânz, la slujba de Rusaliile catolice oficiată pe muntele Şumuleul Mic, în judeţul Harghita, între cei prezenţi fiind şi vicepremierul ungar Semjen Zsolt şi preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, anunţă Mediafax.

Numărul celor prezenţi continuă să crească, potrivit estimărilor reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, alte câteva mii de persoane continuă să urce spre locul pelerinajului, pentru a asista la slujba de Rusalii. Prin comparaţie, în 2011, aproximativ 120.000 de persoane au participat la pelerinajul de Rusalii.
Slujba este oficiată de Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Jakubinyi György.
Cei mai mulţi credincioşi vin pe muntele Şumuleul Mic urmând drumul pelerinajului, însă există şi persoane care parcurg în genunchi „Drumul Crucii”, un drum în pantă, foarte greu de urcat.
Credincioşii care au ajuns vineri seară la Şumuleu s-au spovedit la Catedrala Franciscană, apoi s-au rugat la statuia Fecioarei Maria făcătoare de minuni pentru „sănătate, bunăstare şi pace în întreaga lume”.
Tot sâmbătă dimineaţă, peste 3.000 de pelerini din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu trenurile „Nostalgia”, „Expresul de Şumuleu” şi „Rapidul Secuiesc”, ei urmând să participe la procesiunea de Rusalii.
Procesiunea religioasă de sâmbătă este cea de 445-a din seria pelerinajelor de Rusalii de la Şumuleu. Motto-ul pelerinajului este „Cu Maria, mama lui Iisus”.
Soborul de preoţi a pornit în procesiune la ora 10.30, din faţa Catedralei Franciscane din Şumuleu.
Laborumul, drapelul sfânt al Şumuleului, care are 35 de kilograme, este purtat de doi absolvenţi ai Liceului Teologic Romano-Catolic „Segito Maria” din Miercurea Ciuc, Csucs Istvan şi Antal Elod. Totodată, simbolul basilicii mici este purtat de un alt elev al liceului.
Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat drept cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în vremuri străvechi.
În 1567, principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, a încercat să impună credincioşilor din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Casin religia unitariană. Credincioşii adunaţi la Şumuleu, sub conducerea preotului Istvan din Joseni, au pornit să înfrunte armata principelui. După respingerea atacului, împodobindu-şi steagurile cu crengi de mesteacăn, bărbaţii s-au întors la Şumuleu şi împreună cu ceilalţi s-au rugat la Dumnezeu şi la Sfânta Fecioară, exprimindu-şi astfel recunoştinţa pentru obţinerea victoriei.

 

 

 

Sursa: jurnalul.ro ; Foto: antena3.ro/mediafax
Share

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *