Printul Charles a dat tonul: Nobilimea europeana revine in Transilvania
Posted by Fastimo on sept. 19, 2014 in Uncategorized | 0 comments
Transilvania printului Charles si a demonicului personaj Dracula este perceputa in Occident ca un taram rural de secol XIX. Lipsa unei infrastructuri dezvoltate si a unei industrii performante lasa oricarui occidental impresia unei scufundari in vartejul timpului.
Cu toate acestea, vesticii dau sanse tinutului de a se dezvolta prin lobby-ul facut de mostenitorii familiilor nobile din regiune, proaspat reveniti pe taramurile stapanite odinioara de catre stramosii lor. Iar unii dintre acestia, incep sa aseze lucrurile pe un fagas normal, reluand reconstructia vechilor conace si castele si dezvoltand incet-incet afaceri care sa impuna un model de dezvoltare durabila in comunitati, relateaza publicatia Bloomberg.
Inapoi la origini
Alexander Roy-Chowdhury, mostenitorul familiei Mikes din Zabala a parasit Londra pentru a reveni pe domeniul detinut pana la venirea comunismului de catre bunicii din partea mamei. Din fericire, aceasta a apucat sa ia calea Vienei inainte de a fi arestata si condamnata in seria de procese din anii’50, casatoria ei cu un print bengalez dand o nota exotica noii linii a fostilor latifundiari transilvaneni.
Roy-Chowdhury a revenit in Zabala pentru a deschide o afacere in silvicultura si exploatarea lemnului, dar si pentru a promova turismul rural, pe fostul domeniu al familiei deschizand o pensiune turistica. „In ciuda conditiilor dificile, incercam sa dezvoltam afaceri sustenabile si sa cream un mediu care sa retina forta de munca tanara in localitate”, explica mostenitorul familiei Mikes.
Domeniul pe care l-a primit inapoi de la autoritati este la o ora de mers cu masina de proprietatea transilvaneana a mostenitorului coroanei britanice. Pentru occidentali, atragerea investitorilor nu poate veni inainte de dezvoltarea infrastructurii rutiere si de utilitati din zona, dupa cum explica Neil Shearing, analist economic la Capital Economics Limited.
Ce stiu strainii despre regiunea preferata a printului Charles? In primul rand ca este o zona cu o importanta minoritate maghiara, in al doilea rand ca este o zona agricola si nu in ultimul rand, o zona considerata una dintre cele mai sarace regiuni ale Europei.
La coada optiunilor investitionale
„Romania incepe sa redevina competitiva dupa aceasta criza economica globala, dar cu toate acestea, marile investitii sunt in continuare axate pe Bucuresti si zonele limitrofe. Fiind una dintre cele mai sarace tari europene, Romania are ca scop sa depaseasca handicapul economic inregistrat fata de vecinii sai”, mai spune Neil Shearing. Datele comunicate de BNR arata ca 61% din investitiile straine in tara noastra sunt directionate spre Bucuresti si orasele din jurul Capitalei, in timp ce zonei centrale si de vest a tarii ii revine o firmitura de 8 procente.
„Gradul de investitii straine in dezvolatre a crescut in ultimii trei ani, dar inca suntem departe de ceea ce a reprezentat nivelul anului 2008”, considera economistul ING Bank, Vlad Muscalu. Nivelul capitalului strain atras in economia romaneasca a ajuns in 2013 la doua miliarde de euro, conform datelor BNR.
Reintoarcerea la saracie
Munca noilor aristocrati de Transilvania este una titanica, in conditiile in care productivitatea posesiunilor retrocedate este scazuta de paragina proastei administrari sub nivelul valoric al perioadei anilor interbelici. Acestia revin intr-o tara care poarta stigmatul penultimului loc in clasamentul european al venitului pe cap de locuitor, cu un total de 184 miliarde de euro obtinut in 2013, conform datelor Eurostat si, in multe cazuri, cum este si cel al lui Alexander Roy-Chowdhury, intr-o regiune care a avut anul trecut o productie de doar un miliard de euro, ocupand ultima pozitie in topul regiunilor europene.
Aristocratii de alta data se vad nevoiti sa inceapa recladirea gloriei scapatate, pentru a da o sansa familiilor lor si tinutului in sine. Asa cum o fac proprietarii castelui Kalnoky din Miclosoara, care s-au axat pe turismul destinat clientilor din Austria si Germania. Dar pentru multi dintre acestia, viitorul este inca incert, in conditiile in care proprietatile le-au fost retrocedate doar partial, iar potentialii parteneri de afaceri din vest stramba din nas atunci cand afla de nesiguranta proprietatii in Romania.
Sursa: business24.ro