Putin creeaza un imperiu economic, din cenusa fostei URSS. Ce putere va avea Uniunea Eurasiatica in fata UE

Putin creeaza un imperiu economic, din cenusa fostei URSS. Ce putere va avea Uniunea Eurasiatica in fata UE

La peste 20 de ani de la destramarea Uniunii Sovietice, presedintele rus Vladimir Putin incearca sa o reinvie. Dar de aceasta data scopul este altul – vrea sa faca concurenta Uniunii Europene si sa creeze o “uniune economica” din fostele state sovietice.

Iar startul a fost dat astazi, cand Rusia, Belarus si Kazahstan au semnat, in Astana, capitala Kazahstanului, Tratatul pentru infiintarea Uniunii Economice Eurasiatice, uniune care va functiona intre cele trei tari semnatare, incepand cu 1 ianuarie 2015.

Financial Times scrie ca noua structura ar urma sa aiba si o moneda unica, pe modelul monedei euro.

Discutiile pentru infiintarea unei uniuni economice intre fostele state sovietice au inceput in noiembrie 2011. Atunci, presedintii celor trei tari au adoptat o declaratie privind integrarea economica eurasiatica, ce urma sa devina prima atestare a noii uniuni.

Uniunea EurasiaticaCele trei tari se angajeaza astfel sa garanteze libera circulatie a marfurilor, a serviciilor, a capitalurilor si a fortei de munca si promit dezvoltarea unor politici de cooperare avansate in sectoare cheie, cum ar fi cel energetic, industrial, transporturi sau agricol.

Tarile semnatare au facut un prim pas catre o “uniune economica” in anul 2012, atunci cand au asigurat libera circulatie a marfurilor, serviciilor si a capitalului, pe o piata unica cu 170 de milioane de locuitori, adica 60% din populatia fostei Uniuni Sovietice.

(P) Vrei sa castigi premii delicioase? Iti spunem noi reteta! Click aici!

Este un eveniment de o semnificatie majora in relatiile intre state. Pentru prima data, dupa caderea Uniunii Sovietice, se face un pas important catre refacerea legaturilor economice si comerciale in spatiul fost sovietic”, spunea Vladimir Putin, pe atunci premier al Rusiei.

Si, spre deosebire de incercarile anterioare, de aceasta data chiar s-au facut progrese. Uniunea Economica Eurasiatica va functiona dupa regulile universale si principiile adoptate de Organizatia Mondiala a Comertului, a declarat, astazi, presedintele rus Vladimir Putin, inainte de semnarea actului de infiintare a uniunii.

Armenia si Kirgizstan, alte doua foste republici sovietice, si-au anuntat intentia de a adera la aceasta uniune pana la sfarsitul anului.

Uniune peste 170 milioane de locuitori, 20% din rezervele mondiale de gaze si 15% din cele de petrol

Acesta este rezultatul muncii noastre laolalta, a cooperarii stranse intre guvernele Rusiei, Belarusului si Kazahstanului”, a spus Putin, joi, la semnarea actului constitutiv.

Presedintele rus a mai precizat ca semnarea simbolica a Tratatului pentru Uniunea Economica Eurasiatica se face in capitala kazaha Astana pentru ca ideea a plecat dintr-un discurs al presedintelui kazah Nursultan Nazarbaiev, din 1994.

Astazi cream impreuna un centru economic puternic si atractiv, o piata regionala majora, care aduce impreuna mai mult de 170 de milioane de oameni”, a mai precizat liderul de la Moscova, adaugand ca uniunea nou creata va detine o cincime rezerva de gaze din lume ca marime si in jur de 15% din rezervele totale de petrol. Totodata, cele trei tari vor avea o industrie dezvoltata si forta de munca foarte bine pregatita.

Pozitia georgrafica ne permite sa cream rute de transport si logistice nu numai regionale, dar de o importanta globala, care vor atrage fluxuri comerciale masive din Europa si Asia”, a mai spus Putin.

Putin

Putin: “Destramarea URSS a fost o greseala teribila”

In ciuda negarilor repetate ale fostului ofiter KGB, mai multe voci sustin ca ceremonia fastuoasa de astazi de la Astana face parte dintr-un plan mult mai amplu pe care seful de la Kremlin il are in vedere.

Domnul Putin nu a facut niciun secret din faptul ca este de parere ca destramarea URSS a fost o greseala teribila, lucru pe care l-a tot repetat de-a lungul anilor. Cred ca infiintarea Uniunii Eurasiatice este primul pas pe care Rusia il face pentru recrearea URSS”, a declarat secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, citat de Reuters.

Totodata, alipirea Crimeei de catre Rusia, in martie – miscare ce a creat cea mai mare ruptura intre Rusia si Vest, de la Razboiul Rece incoace, este vazuta tot ca o parte a planului maret al lui Putin.

Seful de la Kremlin a negat, insa, ca violentele din Ucraina ar avea vreo legatura cu Uniunea Eurasiatica. Si totusi, tensiunile intre cele doua tari au escaladat in momentul in care Ucraina a inceput sa-si afirme din ce in ce mai clar intentia de a se apropia mai mult de Uniunea Europeana.

Ucraina si Moldova, intre Moscova si Bruxelles

Cand Kievul a incercat liberalizarea regimului vamal cu UE, la jumatatea anului trecut, acest lucru a atras o reactie dura din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, care isi dorea o colaborare economica mai stransa intre fostele state URSS.

Putin declara atunci ca uniunea Rusia-Kazahstan-Belarus, forma incipienta a Uniunii Eurasiatice, va adopta „masuri de protectie” in cazul in care Ucraina va semna acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Din acel moment, marfurile ucrainene au inceput sa intampine dificultati la trecerea frontierei cu Rusia, iar premierul ucrainean a legat aceste probleme de refuzul Kievului de a se integra in Uniunea Vamala cu Rusia, Kazahstan si Belarus, condusa de Moscova.

Tratat UEEAutoritatile ruse negau la acea vreme ca ar fi declansat un „razboi comercial” motivat politic impotriva vecinului ucrainean, insa evenimentele care au urmat au confirmat acest lucru.

Moscova preseaza de mai multi ani Ucraina sa renunte la orientarea proeuropeana pentru a-si indrepta atentia catre Est si sa se integreze in Uniunea Vamala formata pana in prezent de Rusia, Kazahstan si Belarus.

Ucraina, fosta republica sovietica vecina UE, oscileaza incepand din 1991 – anul in care a obtinut independenta – intre Rusia si Occident. Presedintele Viktor Ianukovici a incercat din momentul in care a sosit la putere, in 2010, sa consolideze legaturile cu UE, ramanand in acelasi timp in relatii favorabile cu Rusia.

Inceputul anului 2014 a debutat violent pentru Ucraina, cand Ianukovici a refuzat sa semneze tratatul cu UE, la presiunea Moscovei, ceea ce a dus la revolte sangeroase, inlaturarea presedintelui si pierderea regiunii Crimeea in favoarea Rusiei.

In contextul tensiunilor din Ucraina, Republica Moldova a anuntat ca va semna acordul cu UE pe 27 iunie, ceea ce a atras reactii din partea Moscovei.

Bloomberg Businessweek scria saptamana trecuta ca oficiali guvernamentali rusi au declarat ca Rusia ar putea introduce sanctiuni comerciale impotriva Republicii Moldova daca aceasta tara va semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeana.

Mostenirea lui Putin. Cine ii mai poate tine piept “tarului” de la Kremlin

Fara indoiala ca noua uniune este una dintre marile idei ale lui Putin prin care presedintele, care se afla la al treilea mandat in fruntea tarii, vrea sa ramana in istorie. Seful de la Kremlin vede aceasta colaborare intre tarile foste sovietice ca pe o miscare cruciala de a face din nou din Rusia o mare putere, poate chiar sa ajunga la super-puterea pe care o avea URSS in 1991, atunci cand s-a prabusit.

“Nu cred ca putem vorbi despre o refacere a Uniunii Sovietice, avand in vedere ca lucrurile s-au schimbat radical in ultimii 20 de ani, dar intentia Rusiei de a se reface din punct de vedere teritorial este evidenta”, spune Dosym Saptauyev, analist politic kazah.

Tratat UEE

Potrivit acestuia, elita Rusiei are o misiune geopolitica de a intari tara, fortand aliante conduse de la Moscova in spatiul ex-sovietic.

Visul lui Putin este de a forma o uniune “super-puternica” din state suverane, bazata pe modelul Uniunii Europene, care sa uneasca Europa si zona Asia-Pacific, cu preturi stabile si o guvernanta predictibila.

Tratatul semnat joi, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2015, apropie si mai mult cele trei state semnatare, dupa ce pasul initial a fost facut in 2010, odata cu formarea unei uniuni vamale.

Noua uniune se intinde pe aproape trei sferturi din regiunea post-sovietica – formata din fosta URSS minus trei state baltice, iar produsul intern brut combinat al celor trei state componente ajunge la 2,7 trilioane de dolari.

Ucraina a dat o lovitura puternica Moscovei atunci cand a decis sa se apropie mai mult de UE, zadarnicind astfel planul lui Putin. In acelasi timp, Kazahstan, tara semnatara a actului de constiture a uniunii, a avut grija ca inainte sa se asigure ca noua constructie va avea un scop pur economic si nu va impune un control de la Moscova asupra rezervelor de petrol din regiune.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: stirileprotv.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *