Se pregateste o infuzie masiva de fonduri UE in operatiunea „clusterul”
Posted by Fastimo on iul. 18, 2013 in Uncategorized | 0 comments
In exercitiul financiar 2014-2020, circa 30% din fondurile europene alocate Competitivitatii ar putea fi accesare doar prin proiecte „la comun”, fiind destinate clusterelor, lanturilor de furnizori si altor forme asociative. Sunt abordari care se practica deja la nivelul UE si care se discuta acum si in sanul Ministerului Economiei, dar care ar surprinde mediul de afaceri romanesc total nepregatit.
Romanii colaboreaza cu dificultate, relatiile dintre partenerii de afaceri fiind caracterizate mai curand de neincredere, iar notiunea de cooperativa comunista mai trezeste si acum fiori in randul producatorilor. Intr-un astfel de context, formele asociative de tipul clusterelor, in care se pun resurse diversificate la comun pentru atingerea unor performante economice superioare, nu trezesc interesul decat al celor mai „dezghetati” dintre oamenii de afaceri romani.
Noua directie este insa sugerata si de eforturile institutiilor care gestioneaza banii europeni. Spre exemplu, Agentia de Dezvoltare Regionala Oltenia a infiintat intr-un singur an, patru clustere in domeniile automotive, agricultura, turism si constructii, iar institutia are in plan si infiintarea unui cluster in medicina.
„La nivelul Uniunii Europene, clusterele sunt considerate ‘motorul’ dezvoltarii economice si inovarii, acestea reprezentand un cadru propice de dezvoltare a afacerilor, de colaborare intre companii, universitati, institutii de cercetare, furnizori, clienti si competitori situati in aceeasi arie geografica „, isi motiveaza reprezentantii ADR Oltenia demersurile din ultima perioada.
Clusterele oltenesti au depus proiecte „la comun” de 21 de milioane de euro
Clusterul „Cercetare – Dezvoltare – Inovare Automotive Sud-Vest Oltenia” a fost creat in vara anului trecut, la initiativa ADR Oltenia, Ford Romania si Facultatii de Mecanica a Universitatii Craiova, iar acum numara 36 de membri.
Colaborarea dintre actantii pietei de automotive s-a concretizat in sapte proiecte pe fonduri europene, care insumeaza sapte milioane de euro. Dosarele au fost depuse in luna mai pe POS CCE, Axa Prioritara 1 – Un sistem inovativ si eco-eficient de productie, in cadrul Operatiunii 1.3.1 „Dezvoltarea structurilor de sprijin al afacerilor de interes national si international – Poli de Competitivitate” si se afla acum in evaluare.
Unul dintre proiecte are in vedere dezvoltarea unei tehnologii mai eficiente pentru motoarele de mopede sau scaune pentru invalizi.
„Nu exista asa ceva pe piata din Romania, nici in Europa nu este dezvoltata industria. Speram sa reusim cu fonduri europene, noi continuam oricum colaborarea cu partenerii nostri”, a declarat Sorin Petcu, proprietarul firmei Nextrom, unul dintre membrii clusterului.
Si „Polul Turism Oltenia – Inovare si Traditii in Turism”, infiintat tot anul trecut, a depus proiecte in valoare de 14 milioane de euro. Unul dintre ele isi propune revitalizarea traditiei mestesugului, prin solutii ingenioase de promovare atragere de turisti.
„Dorim sa facem un centru de mestesuguri (olarit, tesaturi, impletituri, cioplitura in lemn) in satul Olari si sa infiintam o marca locala a produselor noastre”, a declarat Eugen Savulescu, reprezentant al Asociatiei Depresiunea Horezu.
Luna trecuta, a venit si randul sectoarelor agricultura si constructii sa-si uneasca fortele pentru proiecte cu impact regional. Clusterele numara deocamdata 26, respectiv 14 membri.
Printre membrii din cadrul „Agropro Oltenia Cluster” se numara: ADR Sud-Vest Oltenia, Universitatea din Craiova, Facultatea de Agricultura si Horticultura, Primaria Dabuleni, Primaria Sisesti, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dabuleni, Asociatia Crescatorilor si Cultivatorilor „Gospodarii Olteniei” etc.
„Dorim sa cream un cadru de dialog intre entitati ce provin din medii diverse (academic, privat, public, societate civila) cu preocupari in sectorul agricol, precum si crearea unui brand comun in acest domeniu ce ar avea ca rezultat dezvoltarea intregii regiuni sud-vest Oltenia din punct de vedere economic si al infrastructurii sociale”, a spus Marilena Bogheanu, reprezentanta ADR Oltenia. „Construct Cluster Oltenia”, infiintat tot in luna iunie a acestui an, isi propune, de asemenea, dezvoltarea sectorului de constructii din regiune.
Sursa: business24.ro