Tichetele de vacanta: Oportunitate pierduta pentru turismul romanesc
Posted by FASTimo on iun. 6, 2012 in Uncategorized | 0 comments
Tichetele de vacanta reprezinta o oportunitate pierduta pentru turismul romanesc.
Sistemul reprezenta o vacanta sigura pentru angajat, facilitati fiscale pentru angajator si o modalitate de a incuraja turismul intern. Unde s-a impotmolit proiectul?
In prezent, valoarea tichetelor de vacanta reprezinta doar 0,18% din valoarea tichetelor de masa, se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Potrivit actantilor din domeniu, pe lista problemelor in ceea ce priveste acordarea ca stimulente a tichetelor de masa, se afla legislatia. Firma care vrea sa ofere tichete de vacanta angajatilor trebuie sa raporteze profit. Din cauza crizei financiare, multe companii au renuntat la astfel de bonusuri, este de parere Traian Badulescu, consultant in turism.
„Din cauza crizei s-au cam taiat multe bonusuri. Putea fi o oportunitate pentru Romania daca ar fi fost date la scara larga. Ar fi incurajat turismul intern”, a declarat pentru Business24, Traian Badulescu.
O alta problema pe care o vad patronatele in adoptarea la scala larga a tichetelor de vacanta este lipsa facilitatilor fiscale menite sa atraga sectorul privat.
„Impozitarea lor cu 16%, in conditiile in care produsul este abia la inceputul patrunderii pe piata, nu este de natura sa urgenteze implementarea lui. Tichetele de vacanta sunt deductibile financiar pana la valoarea anuala de 4.200 lei per angajat. In acest sens, acordarea unor facilitati angajatorilor care doresc sa adopte sistemul, ar fi o solutie inteligenta de dezvoltare”, se arata in comunicatul de presa FPTS.
Incurajarea turismului intern, cel mai mare beneficiu
Tichetele de masa sunt in primul rand un mod de a incuraja turismul intern, angajatii care primesc astfel de bonusuri fiind nevoiti sa isi aleaga o destinatie de vacanta din Romania.
„Tichetele de vacanta inseamna directionarea sigura a turistilor romani catre destinatiile din tara. Practic, pe langa cresterea numarului de turisti in general, s-ar putea simti si o ameliorare a turismului peste saptamana.
In prezent, ocuparea in sezonul plin pe litoral este de aproape suta la suta peste weekend, insa mult mai scazuta in timpul saptamanii”, se arata in comunicatul Federatiei Patronatelor din Turism si Servicii.
Potrivit presedintelui ANAT, Corina Martin, tichetele de vacanta ar putea determina turistii sa se intrepte catre destinatii in Romania, renuntand la vacantele in tarile vecine.
„Daca statul obliga functionarii publici, institutiile publice cel putin sa dea aceste prime de vacanta sub forma de tichete era foarte bine pentru directionau intr-adevar acesti bani pe turismul romanesc.
Altfel, prima de vacanta poate fi cheltuita de angajat pe vacante in Bulgaria. Ori in felul acesta stimulam de fapt ca banii acestia sa se intoarca spre economia romaneasca” a declarat pentru Business24 Corina Martin, presedinte ANAT.
Potrivit acesteia, proiectul era destinat cu precadere sectorului bugetar.
„Din pacate nu se mai aloca tichete de vacanta de multe luni de zile. Nu se mai aloca la bugetari aceste tichete de vacanta, iar noi pe bugetari ne bazam.Sectorul privat a alocat intr-o masura foarte mica, pentru ca in sectorul privat oamenii prefera bani in locul tichetelor de vacanta.
In schimb la sectorul public se putea face aceasta interventie: sa oblige institutiile publice sa aloce angajatilor tichete de vacanta si nu prime in bani” a declarat Corina Martin pentru Business24.
Martin a adaugat ca Romania ar trebui sa urmeze exemplul Ungariei, care a implementat cu succes sistemul tichetelor de vacanta, ajutand in felul acesta turismul intern.
Pentru angajat: concediu sigur, pentru anagajator: mai putine taxe
De cealalta parte, in mediul privat, atat angajatul cat si angajatorul ar putea avea de castigat. Daca angajatorul este scutit de la plata unor taxe, angajatul are un concediu asigurat.
„Din punct de vedere al angajatului era un avantaj ca avea un concediu, sau o parte din suma pentru concediu, asigurata. Practic, ar fi garantat concediul din acel an. Sistemul tichetelor de vacanta este un sistem foarte bun, intrucat impulsioneaza turismul intern. Pentru o firma sunt niste facilitati fiscale, iar angajatul are asigurat concediul in acel an.” a declarat pentru Business24 Traian Badulescu, consultant in turism.
Sursa: business24.ro
Share