Turismul balnear, tinut in moarte clinica. Vezi 2 statiuni „resuscitate” de investitori straini

Turismul balnear, tinut in moarte clinica. Vezi 2 statiuni „resuscitate” de investitori straini

Cat timp autoritatile discuta si fac planuri, tot investitorii straini sunt cei care scot statiunile balneare din mocirla. Nici pentru ei drumul nu este usor. Se „impotmolesc” in legislatia greoaie si lipsa de interes din partea autoritatilor locale. Toate „necazurile” vin de la faptul ca bazele medicale sunt in grija Ministerului Sanatatii si nu la Turism, asa cum ar fi normal.
Baile Felix, imagine panoramica. Sursa foto: hailabord.ro
Legat de „revitalizarea” turimului balnear, fiecare ministru a inceput cu o analiza a situatiei. Cu un proiect bine pus la punct. Turismul balnear a fost o prioritate si pentru ministrul Udrea, si pentru Hellvig, cat si pentru actualul ministru, Maria Grapini. Toti au ajuns la aceeasi concluzie: este o nisa cu potential pe care trebuie sa o dezvoltam.

Acelasi lucru il sustin si patronatele din domeniu, care atrag atentia ca multe din statiunile balneare sunt in prezent sustinute de programele pentru pensionari.

„Sectorul balnear are un potential extraordinar, dar avem o serie de lipsuri care ne impiedica sa fim performanti. Nu avem infrastructura, turoperatori specializati in atragerea turistilor de nisa si nici o promovare suficienta. Aceste lipsuri se reflecta si in faptul ca din cei un milion de turisti inregistrati, 65% vin prin Casa Nationala de Pensii”, declara, cu ceva timp in urma, Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania.

Ceea ce a „mai miscat” prin statiunile balneare, in ceea ce priveste investitiile a venit tot de la mediul privat. In ciuda bunelor intentii ale oamenilor de afaceri, care au „mirosit” oportunitatea de a face bani din turismul balnear, tot autoritatile sunt cele care pun piedica.

„Sa va dau un exemplu. Complexul Steaua de Mare, format din trei hoteluri Delfinul, Meduza si Steaua de Mare , unitati de cazare foarte mari care, altadata, aveau turisti norvegieni, francezi, englezi, din aprilie pana in octombrie, sunt legate prin coridoare de baza medicala, Efosan. Clinica apartine ministerului Sanatatii, iar hotelurile au fost luate de un investitor privat de anul trecut.

Nicolae Bucovala a investit foarte mult in ele, in jur de cinci milioane de euro pana in prezent. In ciuda investitiei serioase pe care a facut-o, omul de afaceri este legat de maini si de picioare pentru ca in baza medicala nu investeste nimeni. In plus, el a cerut autoritatilor sa administreze si sa investeasca el in baza medicala, insa a fost refuzat de Ministerul Sanatatii. Ei tin aceste baze fara sa aiba buget pentru ele si asta afecteaza calitatea unui turism balnear si de sanatate in Romania”, a declarat pentru Business24 Corina Martin, vicepresedinte ANAT.

Pe langa problemele de „coordonare” intre ministere, exista si cele legate de „lipsa de interes” a autoritatilor locale.

„Prost arata foarte multe din statiunile balneo-climaterice din Romania, iar de vina sunt si edilii locali. Daca adaugam si lipsa de promovare avem tabloul complet”, a adaugat vicepresedintele ANAT.

Business24 face o radiografie a doua statiuni balneo-climaterice, exemple de „Asa da” pentru ca au gasit o strategie pe care sa o urmeze astfel incat sa atraga cat mai multi turisti:

Baile Felix, paradisul „regasit” dupa investitii de peste 60 de milioane de euro

Legenda spune ca baile au fost descoperite de calugarul Felix, parohul Manastirii din Sanmartin, in jurul anului 1000, iar tratamentul diverselor afectiuni a inceput inca de atunci.

Dupa Revolutie, statiunea a pierdut lupta pentru turisti in favoarea vecinilor unguri, mult mai bine pregatiti si „lustruiti” decat ai nostri. Dupa mai bine de 20 de ani, si in Baile Felix incepe de fie forfota mare de la puzderia de turisti. Investitiile de peste 60 de milioane de euro din 2006 pana in prezent si-au spus cuvantul.

In prezent, statiunea are unitati de cazare pentru toate gusturile, chiar in acest an fiind inaugurat un hotel de cinci stele, investitie ce s-a ridicat la 30 de milioane de euro.


Hotel Lotus, 5 stele. Sursa: hailabord.ro

Nu lipsesc nici centrele SPA sau parcurile de distractii. In 2012, circa 20% din turistii ajunsi in statiune erau de provenienta straina.


Aqua Park President Hotel. Sursa foto: hailabord.ro

Puncte forte – Investitii masive zona de agrement si relaxare cum sunt parcurile de distractie sau centre SPA, dar divesificarea unitatilor de cazare ceea ce permite mai multor categorii de turisti sa aleaga statiunea.

In plus, valorificarea „obiectivelor turistice naturale” cum ar fi nufarul termal sau floarea de lotus, simbolul statiunii si considerat un monument al naturii.

Sovata, perla Muresului „slefuita” de investitori straini

Recunoscuta de romanii nostalgici ca Perla Muresului, statiune balneara Sovata, cea cu hoteluri nerenovate, cladiri darapanate si baze de tratament vechi si-a schimbat fata.

Tot investitorii straini au „lucrat” la „rebranduirea” statiunii prin investitii de ordinul zecilor de milioane de euro. Sunt ajutati, ce-i drept si de natura, intrucat turistii care ajung in acesta regiune au ce face.

 

Pot vizita cele sase lacuri termale, a caror temperatura se mentine iarna in jurul valorii de 20 de grade.

Dintre toate se remarca Lacul Ursu, comoara statiunii Sovata, unic in Europa, fiind unul dintre cele mai mari lacuri sarate din Europa. Numele provine de la localnici datorita faptului ca se aseamana cu o piele de urs intinsa.

 

Turistii pot vizita lacul Rosu sau muntele de sare din Praid, sau pot lua lectii de olarit de la localnicii din Corund.

Puncte forte Diversificare activitatilor. Pe timpul verii te poti bucura de o multime de atractii turistice, iar iarna este un loc care pune la dispozitia iubitorilor de zapada numeroase partii pentru ski, ski fond si sanius, dotate cu teleski.

 

 

 

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *