Vrei sa-ti dezvolti compania si nu ai bani? Vezi cum te poti finanta ocolind bancile

Vrei sa-ti dezvolti compania si nu ai bani? Vezi cum te poti finanta ocolind bancile

Firmele care cauta finantare pentru diferitele proiecte de dezvoltare dispun de mai multe alternative la tot mai inaccesibilul credit bancar. Agentiile de Dezvoltare Regionala au publicat un catalog care include aproape 20 de programe destinate societatilor comerciale, care sunt sustinute de Uniunea Europeana, Guvernul Romaniei sau Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).

Bani europeni pentru clustere

Noutatea anului in materie de fonduri europene a fost reprezentata de lansarea Operatiunii 1.3.3. Sprijin pentru integrarea intreprinderilor in lanturile de furnizori sau clustere, prin POS CCE.

Conceptul este unul nou pe piata romaneasca, in momentul de fata activand doar 40 de clustere la nivel national, insa asocierile vor reprezenta unul dintre elementele cheie in atragerea banilor europeni, din cadrul exercitiului financiar 2014-2020.

Se adreseaza clusterelor cu minimum 10 IMM-uri, din domeniul productiv si/sau al serviciilor de inalta tehnologie bazate pe utilizarea intensiva a cunoasterii.

Printre activitatile eligibile se numara asigurarea de servicii de consultanta, activitati de marketing, activitati aferente organizarii de si/sau participarii la sesiuni de formare (training) si / sau evenimente pentru facilitarea schimbului de experienta, activitati legate de asigurarea managementului clusterelui, activitati legate de achizitii etc.

Programul ofera pentru clusterele emergente pana la 200.000 de eur, iar pentru clusterele inovative pana la 1,2 milioane de euro/proiect. Contributia beneficiarilor variaza intre zero si 35%. Termenul limita este luna octombrie.

Competitivitate in agricultura prin renasterea CAP-urilor

Uniunea Europeana considera ca grupurile de producatori reprezinta viitorul in agricultura romaneasca, iar Masura 142 – Infiintarea grupurilor de producatori sustine financiar aceste asocieri, in cadrul Programului National pentru Dezvoltare Rurala.

Astfel, societatile comerciale, cooperativele, asociatiile de producatori pot accesa pana la 400.000 de euro distribuiti de-alungul a cinci ani de zile.

Prima pentru upgrade

Guvernul Romaniei ofera „cecuri de inovare” de pana la 45.000 de lei, IMM-urilor si PFA-urilor care investesc in modernizarea tehnologica si in inovare. Contributia beneficiarului trebuie sa fie de minimum 10%, iar depunerea cererilor este continua, incepand din luna august.

Back-up pentru IMM, in lupta cu bancile

Programul Mihail Kogalniceanu faciliteaza accesul IMM-urilor cu minimum doi ani de activitate, la finantare bancara. Programul consta in acordarea unei linii de credit, in valoare maxima de 400.000 lei/firma/an, cu urmatoarele facilitati, care pot fi acordate impreuna sau separat: dobanda total subventionata si garantie acordata de FNGCIMM. Beneficiarul trebuie, la randul sau, sa prezinte garantii colaterale pentru cel putin 40% din valoarea creditului.

Sumele accesate pot fi folosite pentru aprovizionare, productie, desfacere, executarea de lucrari si alte costuri de operare.

Bani nerambursabili pentru turism la varsta a treia

Programul pentru Antreprenoriat si Inovare ofera granturi de pana la 340.000 de euro pentru facilitarea fluxurilor turistice transnationale de seniori in Europa, in extrasezon.

Banii sunt destinati consortiilor formate din minimum 4 si maximum 8 parteneri din cel putin patru tari europene diferite, iar printre activitatile eligibile se numara consolidarea parteneriatelor publice si private, dezvoltarea unor pachete inovatoare si durabile privind turismul transnational pentru persoanele in varsta etc.

Contributia beneficiarului trebuie sa fie de minimum 30%, iar termenul limita pentru depunerea proiectelor este 26 septembrie 2013.

 

 


Share
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: business24.ro

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *